Waarom massage?

We hebben aanraking nodig om een goede gemoedsrust te hebben en gelukkig te zijn.

Er is veel meer te vertellen over de basis behoefte aan aanraking. Vanaf het moment dat we geboren worden, hebben we huidcontact nodig. Gedurende ons hele verdere leven hebben we behoefte aan aanraking, waaraan soms niet wordt voldaan. Daardoor gaan we allerlei dingen doen die ons het gevoel geven aangeraakt te worden: lekkere kleren aantrekken, baden, douchen of een lichaamshouding aannemen die beschermt (armen gekruist voor de borst).

Steeds verder gaan we van ons oergevoel af. We geven elkaar een hand op armlengte afstand. Na een bepaalde leeftijd ‘hoor’ je kinderen niet meer te knuffelen. Als we op ziekenbezoek gaan, zitten we braaf naast het bed te kijken naar de patiënt. Hoeveel prettiger zou het voor deze persoon zijn om aangeraakt te worden. Hoeveel moeite schijnt het te kosten om de hand van deze persoon te pakken en vast te houden. Er is dan nog niet eens sprake van massage maar van simpele aanraking.

Velen zitten al zo vastgeroest in het patroon van niet aangeraakt (willen) worden, dat een toenaderingspoging om wel aan te raken haast als een fysieke aanval ervaren wordt. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen soms losse seksuele contacten hebben omdat ze aangeraakt willen worden en niet zozeer om de seks. Als we onvoldoende aangeraakt worden, ervaren we meer stress dan eigenlijk nodig is.

Massage beantwoord aan de behoefte om aangeraakt te worden maar doet daarnaast nog heel veel meer. Massage stimuleert de bloedsomloop en de circulatie van lymfe. Het kan spierkrampen en andere spanningen wegnemen en het lichaam helpen ontspannen. Door het gebruik van diverse technieken en hulpmiddelen, heeft massage een zeer heilzame werking op zowel lichaam als geest. Massage helpt bij voorkoming van klachten en bevordert fysiek en psychisch herstel.